Anon. (2023). Słowa i Słówka. Kampania. Poradnik Językowy, 5, 101–105.
Antoszkiewicz, J.D. (1997). Firma wobec zagrożeń. Identyfikacja pro-blemów. Warszawa: Poltext.
Armstrong, M. (2007). Zarządzanie ludźmi. Praktyczny poradnik dla menedżerów liniowych. Poznań: Dom Wydawniczy REBIS.
Awuchi, C.G. (2023). HACCP, quality, and food safety management in food and agricultural systems. Cogent Food & Agriculture, 9(1), 2176280.
Bennett, B.T. (2007). Understanding, Assessing, and Responding to Ter-rorism Protecting Critical Infrastructure and Personnel. Hoboken: John Wiley&Sons.
Dahlgaard, J.J., Reyes, L., Chen, C.K., & Dahlgaard-Park, S.M. (2019). Evolution and future of total quality management: management control and organisational learning. Total Quality Management and Business Excellence, 30(Sup1), S1–S16.
Dale, B.G., & Shaw, P. (1994). Statistical process control. Managing Quality. Hemel Hempstead: Prentice-Hall.
Fiałkowska-Filipek, M. & Dobrowolska, A. (2023). Quality 5.0: To-wards sustainable quality improvement in organizations. Acta Universitatis Wratislaviensis, 4193. Ekonomia. Wroclaw Economic Review, 29(3), 49–61.
Figarski, J. (2016). Przemysł zbrojeniowy motorem postępu w normalizacji i kontroli jakości wyrobów. Studia Ekonomiczne Prawne i Administracyjne, 3, 61–74.
Fundin, A., Lilja, J., Lagrosen, Y., & Bergquist, B. (2025). Quality 2030: Quality management for the future. Total Quality Management & Business Excellence, 36(3-4), 264–280.
Gorynia, M., & Kasprzyk, M. (2014). Ewolucja i zdolności adaptacyj-ne aliansów strategicznych. Przegląd Organizacji, 2(889), 13–20.
Hamrol, A. (2005). Zarządzanie jakością z przykładami. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Hitchner, R.B. (2012). Roads, integration, connectivity, and economic performance in the Roman Empire. K. Raaflaub, S.E. Alcock, J. Bodel & R.J.A. Talbert (Red.). Highways, Byways, and Road Systems in the Pre-Modern World (s. 222–234). Oxford: John Wiley & Sons.
Huber, Z. (2007). Analiza FMEA procesu. Gliwice: Internetowe Wy-dawnictwo Złote Myśli.
Huzarski, M., & Wołejszo, J. (2014). Leksykon Obronności. Polska i Europa. Warszawa: Bellona.
Jałowiec, T. (2021). Logistyka wojskowa jako obszar poznania nauk o zarządzaniu i jakości. Systemy Logistyczne Wojsk, 5, 37–48.
Jałowiec, T., Pajka, A., & Więckowski, B. (2023). Military logistics as a research field of management and quality sciences. Systemy Logistyczne Wojsk, 58(1), 147–158.
Juran, J.M. (1995). World War II and the quality movement. B.D. Ruben (Red.). Quality in higher education (s. 65–78). New York: Routledge.
Kaur, J., Kochhar, T.S., Ganguli, S., & Rajest, S.S. (2021). Evolution of management system certification. An overview. Innovations in Infor-mation and Communication Technology Series. Guna: IJAICT India Publications.
Klietmann, W.F., & Ruoff, K.L. Bioterrorism: Implications for the Clinical Microbiologists. Clinical Microbiology Review, 14(2), 364–381.Bioterrorism: Implications for the Clinical Microbiolo-gistBioterrorism: Implications for the Clinical MicrobiologistBio-terrorism: Implications for the Clinical Microbiologist
Koźmiński, A. & Latusek-Jurczak, D. (2011). Rozwój teorii organizacji. Od systemu do sieci. Warszawa: Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o.
Kuczyński, P.M. (2014). Kwestie społeczno-kulturowe w ujęciu mili-tarnych koncepcji strategii. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 366, 278–287.
Maguad, B.A. (2024). A brief history of managing for quality: the journey continues. Journal of Business & Behavioral Sciences, 36(2), 60–70.
Mroczko, F. (2012). Zarządzanie jakością. Wałbrzych: Wałbrzyska Wyższa Szkoła Zarządzania i Przedsiębiorczości.
Nwoko, K.C. (2011). Food Terrorism in Nigeria: Fears, Possibilities and Action. Journal of Politics and Law 4(1), 159–165.
Obłój, K. (2007). Strategia organizacji. Warszawa: PWE.
Ohno, I., & Mekonen, G.T. (2024). National Movements for Quality and Productivity Improvement with Local Adaptation: The Ex-perience of Japan and Singapore. W I. Ohno, K. Jin, K. Amatsu & J. Mori (Red.), Introducing Foreign Models for Development Japanese Experience and Cooperation in the Age of New Technology (s. 105–136). Singapore: Springer.
PCBC (b.d.). AQAP. Pobrano z: https://www.pcbc.gov.pl/pl/uslugi/certyfikacja-systemow-zarzadzania/pluslugicertyfikacja-systemow-zarzadzaniaaqap (dostęp: 26.06.2025).
PN-EN ISO 9000 (2016). Systemy Zarządzania jakością. Podstawy i terminologia. Warszawa: Polski Komitet Normalizacyjny.
Ritchie, L.A., Cutter, S.L., Campbell, N., & Gall, M. (2025). The New Vulnerable: Changing Contexts of Food Insecurity in the United States. Environment: Science and Policy for Sustainable Development, 67(1), 45–58.
Rotaru, G., & Borda, D. (2007). Safety Models: HACCP and Risk As-sessment. W A. McElhatton & R.J. Marshall, Food Safety. A Practical and Case Study Approach (s. 225–238). New York: Springer Science+Business Media.
Skrzypek, E., Michalski, M., Próchniak, A., & Wnuk, A. (2004). HACCP jako podstawa działalności polskich przedsiębiorstw branży spożywczej na rynku Unii Europejskiej. Annales Universi-tatis Marie Curie-Sklodowska. Sectio H, XXXVIII, 301–312.
SMI (2022). Secrets of the CIA’s Carver Methodology. Pobrano z: https://www.smiconsultancy.com/secrets-of-carver-webinar (do-stęp: 26.06.2025).
Szkoda, M. (2012). Wskaźniki niezawodności środków transportu szynowego. Logistyka, 3(12), 2195–2202.
Terrorist Threats to Food (2002). Guidance for Establishing and Strengthening Prevention and Response Systems. Food Safety Issues Series. Geneva: WHO.
Tsutsui, W.M. (1996). W. Edwards Deming and the Origins of Quali-ty Control in Japan. The Journal of Japanese Studies, 22(2), 295–325.
Wallace, C.A., Sperber, W.H., & Mortimore, S.E. (2018). Food safety for the 21st century. Managing HACCP and food safety throughout the global supply chain. Hoboken–Chichester: John Wiley & Sons.
Wallis, I. (2007). CARVER plus SHOCK method for food sector vulnera-bility assessments, Proceedings One Hundred and Tenth Annual Meeting of the United States Animal Health Association. Minne-apolis: United States Animal Health Association.
Wawak, S. (2006). Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Gliwice: Wydawnictwo Helion.
Wiśniewska, M.Z. (2016). Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdań-skiego.
Wiśniewska, M.Z. (2021). Kultura organizacyjna oraz kultury wzmac-niające doskonalenie podmiotów opieki zdrowotnej. Radom: Instytut Wydawniczy „Spatium”.
Zeng, Z., Wen, M., & Kang, K. (2013). Belief reliability: a new metrics for products’ reliability. Fuzzy Optimization and Decision Making, 12, 15–27.