Polityki publiczne oparte na dowodach naukowych – przypadek covid-19 w Hongkongu - Dańda, Aleksander (Horyzonty Polityki, 2025)
CEL NAUKOWY: Określenie, w jakich szczególnych warunkach doszło w Hongkongu w 2020 r. do praktycznej realizacji zasad modelu polityki opartej na dowodach (EBP). PROBLEM I METODY BADAWCZE: Ukazanie, w toku analizy polityk publicznych, czy naukowy punkt widzenia rzeczywiście przeważył w pierwszych miesiącach pandemii w Hongkongu nad perspektywą polityczną oraz czy oznaczało to trwałą zmianę systemową. W studium przypadku Hongkongu badanie wykorzystuje (odnośnie analizy treści źródłowych) podejście zarówno ilościowe jak i jakościowe oraz obserwację uczestniczącą. PROCES WYWODU: Koncepcje EBP poruszone w pierwszej części tekstu obejmują cztery perspektywy kształtowania polityk publicznych – w tym naukową i polityczną. Artykuł przedstawia następnie kwestię epidemii SARS z 2003 r. i wykazuje związek między nią a gotowością instytucjonalną i zaufaniem do wiedzy naukowej w Hongkongu w okresie covid-19. Kolejnym elementem artykułu jest studium przypadku zarządzania kryzysem pandemicznych w Hongkongu w pierwszych jego miesiącach: wykazano widoczność ekspertów naukowych i aktorów rządowych i ich wpływ na polityki publiczne. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Artykuł wykazuje, że w Hongkongu w początkowym okresie pandemii covid-19, istotnie miała miejsce dominacja naukowego punktu widzenia w procesie formułowania i komunikacji polityk publicznych. Dominacja ta miała jednak charakter ograniczony w czasie. WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Chociaż perspektywa naukowa była widoczna w Hongkongu w kontekście formułowania i rozpowszechniania polityk publicznych i miała ona duży wpływ w pierwszych tygodniach pandemii, powrót kontroli politycznej nad narracjami w zakresie polityk publicznych, który nastąpił w połowie 2020 r., sygnalizuje jednak, że epizod ten nie był w Hongkongu zmianą o charakterze systemowym, ale uwypuklił warunki, w których zbliżony do ideału proces EBP może w przyszłości ponownie pojawić się w praktyce.